tiistai 4. marraskuuta 2014

Katalonian askel kohti itsenäisyyttä - 9. marraskuuta 2014


Espanjan perustuslakituomioistuin otti tiistaina 4. marraskuuta, vain viisi päivää ennen suunniteltua äänestystä, käsittelyyn Espanjan hallituksen tekemän valituksen Katalonian sunnuntaisesta itsenäistymisäänestyksestä. Katalonian aluehallitus kuitenkin ilmoitti että se jatkaa äänestyksen valmistelua ja ei peräänny asiassa.

Espanjan parlamentti hylkäsi Katalonian alueparlamentin pyynnön kansanäänestyksen järjestämisestä perustuslain artiklan 150.2 mukaisesti huhtikuussa 2014. Tämän seurauksena Katalonian itsenäistymistä kannattavat puolueet päättivät järjestää neuvoa-antavan kansalaiskyselyn, joiden järjestämiseen Katalonialla on oikeus itsehallintolain pykälän 122 mukaan. Tästä hyväksytty Katalonian alueparlamentin säätämä laki ja aluepresidentin antama asetus mitätöitiin Espanjan perustuslakituomioistuimen toimesta syyskuun lopulla sen takia että kansalaiskyselyn aihe: Katalonian valtiollinen tulevaisuus, ei Espanjan perustuslain mukaan ole katalaanien vaan kaikkien espanjalaisten päätettävissä. Muodollisesti näin varmasti onkin, mutta käytännössä kyse on tulkinnasta, joka demokratian näkökulmasta olisi voitu ja pitänyt tehdä toisin. Katalonian aluehallitusta johtava keskusta-oikeistolainen CiU puolue päätti noudattaa tuomioistuimen päätöstä huolimatta vasemmistolaisten itsenäistymistä kannattavien puolueiden erilaisesta näkökannasta.

Katalonian aluehallitus kertoi järjestävänsä kansalaiskyselyn sijasta löyhästi samaan itsehallintolain 122 pykälään perustuvan kansalaisten osallistumisprosessiksi kutsutun neuvoa-antavan äänestyksen. Tämäkin on nyt tuomittu vähintään käsittelyn ajaksi laittomaksi Espanjan perustuslakituomioistuimen toimesta – tosin ei suoraan sen itsensä takia (ei perustu Katalonian alueparlamentin lakiin ja ei täytä kansalaiskyselyn ehtoja esimerkiksi äänestäjien etukäteisrekisteröintiä, mikä tehdään nyt äänestyspäivänä aluehallituksen toimittamien väestötietojen pohjalta vapaaehtoisten pyörittämillä äänestyspaikoilla, jotka ovat kuitenkin aluehallituksen omistamissa tiloissa esim. kouluissa ja virastoissa) vaan sen takia että sen katsotaan olevan laittoman kansanäänestyksen (onhan kysymys äänestyslipukkeessa sama) suorittamista vaihtoehtoisin menetelmin. Valituksen perustelut ovat siis hatarammat kuin aikaisemmassa kansalaiskyselyn tapauksessa ja on mahdollista että perustuslakituomioistuin lopulta tuomitsee vain kansalaiskyselyn, ei tätä kansalaisten osallistumisprosessia laittomaksi – millä ei kuitenkaan ole käytännössä merkitystä sillä käsittely, minkä aikana valituksessa käsitellyt lait/toimet ovat laittomia, kestänee vähintään kuukausia.

Tänään Katalonian aluehallitus on ilmoittanut pitävänsä kiinni sunnuntain äänestyksestä ja ei aio keskeyttää esim. mainoskampanjaa äänestyksestä. Lisäksi Katalonian aluehallitus tulee ilmoittamaan Espanjan perustuslakituomioistuimelle että järjestämänsä äänestys ei ole se miksi Espanjan hallitus sitä väittää (kielletyn kansalaiskyselyn tai kansanäänestyksen järjestäminen eri nimellä) vaan puhdas kansalaisten osallistumisprosessi, jonka Katalonian itsehallintolaki sallii. Näin se toivoo välttävän ainakin pikaiset juridiset toimet itseään vastaan jos ja kun Espanja tarttuu niihin Katalonian kieltäydyttyä luopumasta itsenäistymisäänestyksestä. Katalonian aluehallitus aikoo myös nostaa rikossyyteen Espanjan korkeimmassa oikeudessa Espanjan hallitusta vastaan valtaoikeuksien väärinkäytöstä sekä mielipiteenvapauden rajoittamisesta. Se myös harkitsee valittamista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Katalonian aluepresidentti Artur Mas on myös kutsunut koolle yli 3 000 yritystä, yhteisöä ja kansalaisjärjestöä sisältävän itsemääräämisallianssin ylimääräiseen kokoukseen viime päivien tapahtumien myötä. On mahdollista että jos Espanja ryhtyy oikeudellisiin toimiin Katalonian aluehallitusta vastaan, täytyy sen luovuttaa pääjärjestämisvastuu sunnuntain äänestyksestä itsemääräämisallianssille sekä siihen kuuluville johtaville kansalaisjärjestöille Katalonian kansalliskokoukselle sekä Omnium Cultural-järjestölle, jotka ovat joka tapauksessa järjestämässä viimeistä kampanjaa, laajaa mielenosoitusta Barcelonaan perjantaiksi 7. marraskuuta.

Katalonian aluehallitus ei enää peräänny itsenäistymisäänestyksen järjestämisestä – kyseessä on kansanäänestyksen korvanneen kansalaiskyselyn korvannut kansalaisten osallistumisprosessi. Se ei ole sitova, mutta se on virallinen. Se ei ole lopullinen vaan neuvoa-antava. Jos katalaanit äänestävät sunnuntaina itsenäistymisen puolesta, lopullinen kansanäänestys nähdään hyvin suurella todennäköisyydellä jo alkuvuodesta 2015, ennenaikaisten alueparlamenttivaalien muodossa. Näissä vaaleissa itsenäistymistä kannattavat puolueet muodostaisivat yhteisen ehdokaslistan itsenäistymisen kannatuksen selvittämiseksi. Jos katalaanit osoittavat tahdon itsenäistymiseen ja Espanja ei suostu siitä neuvottelemaan, julistaa uusi Katalonian alueparlamentti maan yksipuolisesti itsenäiseksi valtioksi. Tässä on tietysti mutkia matkassa, joista yksi suurin on riski itsenäistymistä kannattavien puolueiden keskinäisistä erimielisyyksistä. Ennenaikaisten alueparlamenttivaalien järjestäminen on kuitenkin täysin laillista ja aluepresidentti Masin päätettävissä, yhteinen ehdokaslista taas puolueiden käsissä.

Toinen merkittävä riski ja pulma on tietysti Espanjan reaktio. Vaikka se ei voi valittaa ennenaikaisista alueparlamenttivaaleista perustuslakituomioistuimeen (en tosin yllättyisi vaikka se sitä yrittäisi) tai varsinaisesti nostaa rikossyytteitä (mitä sunnuntain äänestyksestä voi seurata), se voi yhtenä keinonaan lakkauttaa Katalonian itsehallinnon. Ääritapauksessa Espanjan turvallisuusjoukot (Katalonian omaan poliisiin ei välttämättä luotettaisi tässä tapauksessa) keskeyttäisivät alueparlamentin istunnot ja presidentti Mas sekä muu itsenäistymistä kannattava poliittinen johto vangittaisiin epäiltynä vehkeilystä kuningaskuntaa vastaan. Lakeja joilla separatistiset puolueet kiellettäisiin Kataloniassa voitaisiin laatio. Toivottavasti tähän skenaarioon ei päädytä – se johtaisi katalaanien kansalaistottelemattomuuteen, poikkeustilaan ja lopulta panssarivainuihin Barcelonan kaduilla.

Esimakua siitä mihin Espanjan keskusvalta on valmis menemään estääkseen Katalonian itsenäistymisen, nähdään sen reaktiosta siihen jos perustuslakituomioistuimen päätöksestä huolimatta sunnuntainen itsenäistymisäänestys järjestetään. Ei ole mahdotonta että Espanja nostaisi rikossyytteitä joko Katalonian aluehallintoa tai vaihtoehtoisessa tapauksessa kansalaisjärjestöjen johtoa vastaan jo tällä viikolla.

Jos katalaanit äänestävät itsenäistymisen puolesta sunnuntaina 9. marraskuuta, se on askel kohti varsinaista itsenäistymistä. Kuitenkin vasta sen jälkeen maanantaina 10. marraskuuta alkaa Katalonian itsenäistymisliikkeen ratkaisevin vaihe, joka voi johtaa varsin nopeastikin jopa yksipuoliseen julistautumiseen itsenäiseksi valtioksi. Tavallaan tämän vaiheen voi katsoa alkaneen jo tänään kun Katalonian aluehallitus ilmoitti olevansa noudattamatta Espanjan perustuslakituomioistuimen päätöstä mitätöidä sunnuntainen äänestys.

Katalaanit olisivat halunneet sitovan kansaäänestyksen itsenäistymisestä – se ei kuitenkaan ole ollut pitkään aikaan mahdollinen saati realistinen. Heille ei ole niin suurta merkitystä siinä onko äänestys kansalaiskysely vai kansalaisten osallistumisprosessiin perustuva äänestys, koska he tietävät ettei se ole kuitenkaan lopullinen vaan ainoa realistinen lopullinen ja sitova kansanäänestys pystytään Espanjan vastustuksen takia järjestämään ainoastaan alueparlamenttivaalien muodossa. Luovuttuaan ensin kansanäänestyksestä ja sitten kansalaiskyselystä, Katalonia ei pysty enää luopumaan tästä äänestyksestä. Katalaanit haluavat äänestään. Pian Espanja kieltää uutistoimistojen kyselyt ja mielipidetiedustelutkin asiasta. Aina vuodesta 2010 saakka Katalonian itsenäistymisliikkeen tavoitteena on ollut äänestyksen järjestäminen. Nyt siihen on enää viisi päivää aikaa ja siitä ei enää luovuta, vaikka se tarkoittaisikin Espanjan lain rikkomista.

Katalonian aluehallituksen tiedottaja Francesc Homs sanoi hallituksen järjestävän äänestyksen ja kantavan kaikki seuraamukset mitä siitä koituu. Halusi Espanja sitä tai ei, sunnuntaina 9. marraskuuta 2014 Katalonia äänestää itsenäistymisestään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti