tiistai 14. lokakuuta 2014

 Katalaanit äänestävät itsenäistymisestään - tavalla tai toisella

Eilen 13.10. Katalonian aluehallitus ilmoitti, ettei se järjestä sunnuntaina 9. marraskuuta 2014 kansalaiskyselyä alueen itsenäistymistä suunnittelemassaan muodossa sen takia että laki Katalonian kansalaiskyselyistä ja tämän pohjalta Katalonian aluehallituksen presidentin Artur Masin antama asetus itsenäistymisäänestyksen järjestämisestä ovat molemmat ainakin tilapäisesti laittomia Espanjan perustuslakituomioistuimen otettua Espanjan hallituksen valituksen asiasta käsittelyyn.

Tänään 14.10. presidentti Mas piti pitkän tiedotustilaisuuden, jossa hän esitteli Katalonian aluehallituksen suunnitelman. Vastoin kuin monet kansainväliset uutistoimistot alkuun väittivät – ja Espanjan pääministeri ehti jo iloita Katalonian hylättyä itsenäistymisäänestyssuunnitelmat, Katalonian aluehallitus järjestää sunnuntaina 9. marraskuuta eräänlaisen kansalaisten mielipidekyselyn alueen itsenäistymisestä. Jos tässä äänestyksessä enemmistö kannattaa Katalonian itsenäistymistä, on Artur Masin tarkoituksena hajottaa Katalonian alueparlamentti ja määrätä ennenaikaiset alueparlamenttivaalit, jossa itsenäistymistä kannattavien puolueiden (erityisesti Masin CiU ja aluehallitusta tukeva, mielipidetiedusteluissa Katalonian suurin puolue ERC, mutta myös pienet CUP ja ICV) olisi tarkoitus muodostaa yhteinen ehdokaslista ja ohjelma. Jos tämä ehdokaslista voittaisi enemmistön äänistä ja alueparlamenttipaikoista, uusi alueparlamentti julistaisi Katalonian yksipuolisesti itsenäiseksi valtioksi. Luonnollisesti edessä on muutamia hankaluuksia ja pohditaan niitä seuraavaksi.

Katalonian itsenäistymisliikkeen taustoja sekä spekulaatioita tulevasta voit lukea näistä linkeistä. Yksinkertaistetusti katalaanit haluavat äänestää itsenäistymisestään, piste. Perusteluna voi käyttää mielipidetiedusteluja, jotka osoittavat selkeän enemmistön haluavan kansanäänestyksen itsenäistymisestä ja enemmistön haluavan itsenäistymistä, massiivisia yli miljoonan ihmisen mielenilmauksia Katalonian kansallispäivänä 11. syyskuuta vuosina 2010, 2012, 2013 ja 2014 sekä faktaa että vuoden 2012 Katalonian alueparlamenttivaaleissa katalaanit äänestivät parlamenttiin 2/3 enemmistön puolueille, jotka kannattavat kansanäänestyksen järjestämistä itsenäistymisestä (kannattavat muutamin poikkeuksin myös varsinaista itsenäistymistä).

Ongelma on ollut alusta saakka se että Espanja (ei kansanpuolueen hallitus eikä pääoppositiopuolue sosialistit) ei hyväksy kansanäänestyksen järjestämistä Kataloniassa, saati sitten Katalonian itsenäistymistä. Heidän perustelunaan ovat Espanjan perustuslain pykälät Espanjan jakamattomuudesta ja suvereniteetin kuulumisesta kaikille espanjalaisille (tästä juontaa absurdit vaatimukset koko Espanjan laajuisesta kansanäänestyksestä Katalonian tulevaisuudesta). Lisäksi Espanjan perustuslaki ei anna itsehallintoalueille oikeutta järjestää kansanäänestyksiä.

Sen jälkeen kun johtavat Katalonian alueparlamentin itsenäistymiskansanäänestystä kannattavat puolueet keskusta-oikeistolainen aluepresidentti Artur Masin CiU sekä vasemmistolainen ERC olivat sopineet loppuvuodesta 2012 että Kataloniassa järjestetään kansanäänestys itsenäistymisestä tällä vaalikaudella (ERC tukee CiU:n vähemmistöhallitusta) Katalonian alueparlamentti hyväksyi tammikuusta 2013 äänin 85–41 Katalonian itsemääräämisjulistuksen, jossa todettiin Katalonialla olevan oikeus kansanäänestyksen järjestämiseen omasta tulevaisuudestaan. Espanjan perustuslakituomioistuin mitätöi julistuksen toukokuussa 2013 ja myöhemmin maaliskuussa 2014 julisti sen perustuslain vastaiseksi. Katalaanien muistoissa oli vahvasti vuoden 2010 tapahtumat kun Espanjan perustuslakituomioistuin mitätöi 14 ja muutti 27 artiklaa Katalonian itsehallintolaista Espanjan perustuslain vastaisina johtaen ensimmäiseen massamielenilmaukseen kansallispäivänä syyskuussa. Ensimmäinen keino eli laillinen Katalonian parlamentin julistuksesta perustansa hakeva kansanäänestys oli torjuttu.

Loppuvuodesta 2013 Katalonian itsenäistymistä kannattavat puolueet (CiU, ERC, CUP ja ICV) päättivät että Katalonian itsenäistymiskansanäänestys järjestetään 9. marraskuuta 2014 ja kansanäänestyksen kysymys tulee olemaan kaksiosainen: Haluatko Katalonian olevan valtio ja jos kyllä niin halutko tämän valtion olevan itsenäinen? Tammikuussa 2014 Katalonian alueparlamentti pyysi Espanjan perustuslain artiklan 150.2 mukaisesti Espanjan parlamenttia luovuttamaan sille vallan kansanäänestyksen järjestämiseksi. Espanjan parlamentti hylkäsi pyynnön äänin 299–47. Kansanäänestys oli torjuttu.

Vaikka Espanjassa itsehallintoalueet eivät saa järjestää kansanäänestyksiä (ellei Espanja anna siihen lupaa), lain Katalonian itsehallinnosta artikla 122 sallii kansalaiskyselyiden, kansalaisten mielipidekyselyiden tai vastaavien julkisten kuulemisten järjestämisen kunhan se tapahtuu Katalonian lainsäädännön puitteissa. Päivää Skotlannin itsenäistymiskansanäänestyksen jälkeen 19.9. Katalonian alueparlamentti hyväksyi äänin 106–28 lain Katalonian kansalaiskyselyistä, joka perustuu edellä mainittuun artiklaan. Tämän lain pohjalta Katalonian aluehallituksen presidentti Artur Mas antoi 27.9. asetuksen neuvoa-antavan kansalaiskyselyn järjestämisestä Katalonian itsenäistymisestä 9.11. Espanjan hallitus valitti molemmista Espanjan perustuslakituomioistuimeen ja maanantaina 29.9. perustuslakituomioistuin päätti ottaa sekä lain että asetuksen käsittelyyn mitätöiden ne näin käsittelyn ajaksi, joka voi kestää kuukausia, jopa vuosia.

On mahdollista että Espanjan perustuslakituomioistuin ei tuomitse itse lakia Katalonian kansalaiskyselyistä Espanjan perustuslain vastaiseksi, koska laki Katalonian aluehallinnosta sallii kansalaiskyselyt mutta asetuksen tapauksessa se todennäköisesti tuomitaan perustuslain vastaiseksi. Tämä sen takia että Katalonian itsenäistymisestä päättäminen ei ole ”Katalonian lainsäädännön ja toimivaltuuksien puitteissa” ja näin ollen siitä ei saisi järjestää edes neuvoa-antavaa kansalaiskyselyä. Joka tapauksessa, vaikka Katalonian parlamentti vetosikin perustuslakituomioistuimeen pikaisen käsittelyn puolesta, on 9. marraskuuta suunniteltu kansalaiskysely laiton.

Tämä ajoi Katalonian aluehallituksen ja itsenäistymistä kannattavat puolueet vaikeaan tilanteeseen. Viime viikkoina on nähty yömyöhään venyneitä neuvotteluja puolueiden välillä siitä miten asiassa jatketaan. Lähtökohtaisesti CiU ja ICV ovat olleet laillisten keinojen kannalla kun taas ERC ja CUP ovat vaatineet kansalaiskyselyn järjestämistä joka tapauksessa, vaikka laittomanakin. Käytännössä kansalaiskyselyiden valmisteluja on jouduttu viivyttämään ja valitti Espanjan hallitus jopa viime viikolla Katalonian alueparlamentin kansalaiskyselyä varten nimittämästä vaalilautakunnasta perustuslakituomioistuimeen väittäen sen olevan lain ja asetuksen mitätöimisen takia laiton toimi. Espanja on uhannut tarvittaessa aloittavansa rikosoikeudelliset toimet Katalonian aluehallituksen työntekijöitä sekä poliittista johtoa vastaan jos he jatkavat kansalaiskyselyn valmistelua.

Nyt siis Artur Mas ja CiU eli käytännössä Katalonian aluehallitus päätti, ettei kansalaiskyselyä tulla järjestämään vaan sen sijaan järjestetään eräänlainen kansalaisten mielipidekysely sunnuntaina 9.11. Mas ei kertonut tiedotustilaisuudessa mihin lakipykälään tämä astetta epävirallisempi kansalaiskysely perustuisi mutta on oletettavaa että se perustuu tuttuun lain Katalonian itsehallinnosta artiklan 122 mainitsemaan kansalaisten mielipidekyselyyn. Tällä kertaa tuskin on odotettavissa Katalonian alueparlamentin lakia tai ehkei edes Masin antamaa asetusta sillä ne voitaisiin edelleen mitätöidä viemällä ne perustuslakituomioistuimen käsittelyyn. Käytännössä Katalonian aluehallitus on siis järjestämässä eräänlaista mielipidekyselyä, joka kuitenkin toimitetaan vaaliuurnien avulla. Estääkseen tämän Espanjan täytyisi valittaa koko laista Katalonian itsehallinnosta perustuslakituomioistuimeen (ei todennäköisesti hyväksyisi valitusta näin hatarin perustein) tai käyttää muita, hieman arveluttaviakin keinoja sen estämiseksi esim. rankimpana keinona Katalonian itsehallinnon lakkauttaminen. Tähän Espanjan hallituksella on tuskin tarvetta vielä tässä vaiheessa sillä kyseessä on hyvin epäviralliselta tuntuva äänestys, jonka tuloksen Espanja voi helposti kieltää. Tosin tänään Espanjan varapääministeri Soraya Santamaria vakuutti Espanjan estävän tämänkin äänestyksen jos ja kun se katsoo sen olevan Espanjan perustuslain vastainen.

Nyt täytyy kuitenkin muistaa että myöskään suunniteltu kansalaiskysely sunnuntaille 9.11. olisi ollut ainoastaan neuvoa-antava ja ei olisi johtanut vielä Katalonian alueparlamentin toimesta aloitettuun perustuslailliseen prosessiin kohti itsenäistä Katalonian tasavaltaa, johon olisi kuulunut neuvottelut Espanjan ja kansainvälisten järjestöjen kanssa sekä tarvittaessa yksipuolinen julistautuminen itsenäiseksi valtioksi, koska Espanja ei kuitenkaan olisi suostunut neuvottelemaan Katalonian itsenäistymisestä. Tällainen prosessi ilman virallista kansanäänestystä tuskin olisi myöskään saanut laajaa kansainvälistä tunnustusta. Espanjan parlamentti ei olisi neuvoa-antavan kansalaiskyselyn perusteella myöntynyt luovuttamaan valtaoikeuksiaan perustuslain artiklan 150.2 mukaisesti Katalonian alueparlamentille kansanäänestyksen järjestämiseksi. Se ei tule tekemään niin myöskään neuvoa-antavan kansalaisten mielipidekyselyn jälkeen.

ERC puolueen johtaja Oriol Junqueras on jo aikaisemmin vaatinut ennenaikaisia Katalonian alueparlamentin vaaleja, joissa itsenäistymistä kannattavat puolueet muodostaisivat yhteisen ehdokaslistan, (listan ensimmäisenä joko Junqueras tai Artur Mas) ja tämän listan voittaessa yksinkertaisen enemmistön, alueparlamentti julistaisi Katalonian yksipuolisesti itsenäiseksi valtioksi. Nyt näyttää siltä että Artur Mas (joka on itsenkin väläyttänyt tätä vaihtoehtoa aikaisemmin) on taipumassa tämän vaihtoehdon taakse, joskin hän haluaa ensin tämän 9.11. mielipidekyselyn ja ERC taas haluaisi järjestää kansalaiskyselyn laittomana. ERC on myös antanut lausuntoja joiden mukaan Katalonian alueparlamentti voisi jo nyt julistautua yksipuolisesti itsenäiseksi valtioksi vaikka laaja konsensus itsenäistymisen kannattajien keskuudessa onkin se että tarvitaan ensin sitova äänestys, mieluummin kansanäänestys, mutta kun se ei ole mahdollista, niin sitten ennenaikaiset vaalit yhteisellä listalla.

Suurin uhka itsenäistymisen kannattajille on neljän itsenäistymistä kannattavan puolueen mahdollinen keskinäinen riitä liittyen tähän uuteen Katalonian aluehallituksen suunnitelmaan järjestää kansalaiskyselyn sijaan eräänlainen kansalaisten mielipidekysely 9.11. ja jos tämä riitä estää myöhemmässä vaiheessa ennenaikaisten aluevaalien järjestämisen. Tästä syystä erityisesti ERC:n mutta myös CUP:n ja ICV:n reaktiot presidentti Masin uuteen suunnitelmaan ovat erittäin oleellisia. ERC tiedotti alustavasti että he eivät hyväksy uutta suunnitelmaa marraskuun äänestyksestä, mutta tukevat hallitusta tänä vaikeana aikana ja kannattavat ajatusta ennenaikaisista vaaleista. Toinen merkittävä uhka hieman pidemmällä aikavälillä on se etteivät edellä mainitut puolueet pysty muodostamaan riittävän kattavaa yhteistä listaa ennenaikaisiin aluevaaleihin. Jos listan ulkopuolelle jää puolueita, joiden äänestäjäkunnassa on merkittävästi itsenäistymisen kannattajia, uhkaa näistä ns. yhden asian vaaleista tulle selkeästi epäluotettavampi tapa selvittää kansalaisten mielipide kuin yhden asian kansanäänestyksestä, joka tietenkin on joka tapauksessa parempi vaihtoehto muttei käytännössä mahdollinen. Erityisen oleellista on kuinka kahdesta jäsenpuolueesta koostuva CiU (Convergence and Union) pysyy yhtenäisenä. CiU koostuu CDC (Democratic Convergence of Catalonia) ja huomattavasti pienemmästä UDC (Democratic Union of Catalonia) puolueesta, joista tämä pienempi ei ilmeisesti ole itsenäistymisen kannalla mutta kuitenkin kannattaa luonnollisesti katalaanien oikeutta päättää tulevaisuudestaan äänestämällä.

Pohtiessani eri skenaarioiden kulkua aikaisemmassa blogissani, kävi aika selväksi että ilman valtavaa Espanjan asennemuutosta Katalonian haluun päättää omasta tulevaisuudestaan, jos katalaanit valitsevat itsenäistymisen joko kansanäänestyksessä (hyvin epätodennäköinen järjestettäväksi), kansalaiskyselyssä (epätodennäköinen järjestettäväksi), kansalaisten mielipidekyselyssä (todennäköinen) ja näiden jälkeisessä todennäköisessä ”yhden asian” ennenaikaisissa alueparlamenttivaaleissa itsenäistymistä kannattavien puolueiden yhteisellä listalla (Espanjan hallitus pelkää tätä), edessä on joka tapauksessa Katalonian yksipuolinen itsenäistymisjulistus, jonka seurauksia ja aiheuttamaa reaktiota Espanjan hallituksen toimesta on vielä vaikea ennustaa. Kohta se kuitenkin todennäköisesti on edessä ja arvioni viime päivien tapahtumien valossa on se että ennenaikaiset aluevaalit ovat erittäin lähellä.

Tässä vielä luettavaksi ns. White Paper eli englanninkielinen tiivistelmä hyvin laajasta selvityksestä Katalonian siirtymisestä itsenäiseksi valtioksi. Siinä käsitellään yksipuolinen itsenäistymisjulistuskin tarkkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti