keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Lähi-itä suuressa vaarassa - islamilainen valtio


Kolme vuotta sitten Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä elivät arabikevään alkua, suuren murroksen ja optimismin aikaa. Kolmessa vuodessa tapahtui paljon. Tunisiassa, Egyptissä (peräti kaksi kertaa) ja Jemenissä nähtiin vallankumoukset, Libyassa ja Syyriassa puhkesivat sisällissodat ja Irak vajosi sisäiseen konfliktiin.

Tunisiassa pidetään myöhemmin tänä vuonna niin parlamentti- kuin presidentinvaalit poliittisen kriisin ratkaisemiksi, Egyptissä on jälleen miltei 100 % ääniosuudella valittu armeijan voimahahmo presidenttinä ja Jemenistä uhkaa tulla Somalian kaltainen romahtanut valtio. Libyassa keskusvalta on heikko ja maa on käytännössä uudessa sisällissodassa erilaisten islamistiryhmien ja kapinallisten armeijajoukkojen kesken. Syyrian sisällissota on mutkistunut entisestään ja vaatinut jo yli 190 000 ihmisen hengen.

Entinen ISIS (Irakin ja Syyrian islamilainen valtio) nykyiseltä nimeltään islamilainen valtio (IS) on Al-Qaidan Irakin siipenä (Irakin sodan 2003 jälkeen) liikkeelle lähtenyt terrorijärjestö, joka alkoi kasvamaan sen alettua taistelemaan kapinallisten puolella Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukkoja vastaan vuonna 2011 alkaneessa Syyrian sisällissodassa. Pian se vahvistui ja aloitti oman kampanjansa islamilaisen kalifaatin, sharia-lakiin perustuvan yhteiskunnan, perustamiseksi nykyisten Syyrian ja Irakin alueelle. Se hyökkäsi niin Syyrian armeijan, ns. maltillisten kapinallisten eli vapaan Syyrian armeijan ja islamistikapinallisten (islamilainen rintama ja Al-Nusran rintama) kimppuun Syyriassa sekä valtasi Fallujahin ja Ramallahin kaupungit Irakissa talvella 2013–14. Kesäkuussa 2014 ISIS aloitti laajan hyökkäyksen Irakissa ja valtasi useita kaupunkeja sekä laajoja alueita Irakin armeijan perääntyessä.

Islamilainen valtio on hyvin aseistautunut (Syyrian sisällissota sekä Irakin armeijalta varastetut aseet), rikas (esim. sen haltuun jääneen alueen pankit, epäsuorasti esim. Saudi-Arabian tuki Syyrian kapinallisille, jota joutunut vääriin käsiin) sekä se vetoaa erityisesti Irakin sunnivähemmistöön (kokenut sortoa shiiajohtoiselta väistyvän pääministeri Nuri al-Malikin hallinnon suunnalta) kuin myös kansainvälisesti (jopa tuhannet muslimit ovat matkanneet myös mm. Euroopasta taistelemaan Syyrian sisällissotaan sekä viimeaikoina islamilaisen valtion riveihin niin Syyriaan kuin Irakiin). Islamilainen valtio on asettanut hallinnoimilleen alueille tiukan sharia-lakiin perustuvan oikeusjärjestelmän sekä syyllistyneet julmuuksiin, teloituksiin ja jopa joukkomurhiin tämän vuoden aikana. Esimerkiksi kurditaustaisten jesideiden ja muiden etnisten vähemmistöjen, myös Irakin kristittyjen, kohtelu on muistuttanut kansanmurhaa.

Islamilaisen valtion eteneminen on yllättänyt länsimaat. Se muodostaa tällä hetkellä suuremman uhan kuin esim. Al-Qaida. Pelkään pahoin että muutaman vuosikymmenen kuluttua sanalla islamilainen valtio on paljon pahempi kaiku kuin sanalla Al-Qaida nykypäivänä. Syynä eivät ainoastaan hirmuteot joihin islamilainen valtio on syyllistynyt vaan mihin se tulee syyllistymään.

Islamilainen valtio tulee pysäyttää ja (tätä täytyy painottaa) tuhota. Sen edustama ja harjoittama keskiaikainen barbaarisuus ja silkka viha täytyy kohdata. Uskon näin tapahtuvankin koska se on, ei vain länsimaiden, vaan erityisesti alueellisten toimijoiden (esim. Saudi-Arabia, Iran, Israel ja Turkki) pitkän aikavälien, intressi. Kuinka pahaksi tilanne etenee, ennen kuin näin käy – siitä en tiedä. Erityisesti länsimaiden tavoitteena on itse sotilaalliseen konfliktiin ajautumisen välttäminen (maajoukot takaisin Irakiin) ja siksi ensisijaisesti pyritään tukemaan esim. kurdien taistelua islamilaista valtiota vastaan. En osaa sanoa ajautuuko Yhdysvallat liittolaisineen uuteen maasotaan Lähi-idässä tämän tai jonkun muun syyn takia, mutta kuinka ei-toivottavaa ja vaarallista se olisikaan, saattaa päivä koittaa, jolloin muuta vaihtoehtoa ei ole.    

Joka tapauksessa islamilaisen valtion nousu on asettanut Lähi-idän suureen vaaraan ja myös laittanut länsimaat erityisesti Yhdysvallat hankalaan tilanteeseen. Uusi kriisi on entisestään monimutkaistanut Syyrian sisällissotaa sekä liittolais- ja vihollissuhteita Lähi-idässä. Irakin kurdeja ilmaiskuilla tukiessa Yhdysvallat taistelee esimerkiksi kurdien peshmerga-joukkojen liittolaisten PKK (Kurdistanin työväenpuolue) sissien rinnalla, jonka USA ja luonnollisesti Turkki on määritellyt terroristijärjestöksi.

Yhdysvallat välttää asettumasta laajemmin Irakin shiia ja sunni erottelulle perustuvan sisäisen konfliktin osapuoleksi ja toivoo että uusi pääministeri Haidar al-Abadi saa muodostettua laajan hallituksen ja saavan sunnien luottamuksen. Samalla Yhdysvallat ja Iran ovat käyneet alustavia neuvotteluja Iranin roolista islamilaisen valtion torjumisessa. Iran tukee Irakin shiiajoukkoja vähän samaan tapaa kuin Libanonin Hizbollahia, joka taas on Israelin perivihollinen. 

Ja kirsikkana kakun päällä; islamilaisen valtio kukistaminen vaatii sen tuhoamista myös Syyriassa ja vaikka toistaiseksi se halutaan vielä kieltää; on hyvin todennäköistä että Bashar al-Assad on otettava mukaan yhteiseen rintamaan islamistiterroristeja vastaan. Joka tapauksessa Syyrian sisällissota ei enää pitkään aikaan ole ollut kapinallisille edullisessa sotilaallisessa tilanteessa, joten ajatukseen al-Assadista välttämättömänä pahana suuremman pahan uhatessa on totuttauduttava.

Lähi-idän poliittissotilaallinen tilanne on tällä hetkellä (on toki ollut usein ennekin, mutta ehkei näin paljon – esim. kylmän sodan aikana vastakkainasettelu oli sielläkin selkeämpää) erittäin sekava ja moniulotteinen. En kuvittelekaan pystyväni esittelemään sen eri puolia näin lyhyesti mutta pintaa ja jotain uutta tuli raapaistua.

Tutustuaksesi tarkemmin islamilaiseen valtioon katso tämä Medyan Dairiehin tekemä video hänen ollessaan kolme viikkoa islamilaisen valtion taistelijoiden mukana Syyriassa ja Irakissa.

Julkaistu Uuden Suomen Puheenvuorossa 23.8.2014

Janne Riitakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti